مدرسه مبارکه سعادت در سال 1278 هجری شمسی به درخواست میرزا احمدخان دریابیگی حکمران بوشهر در زمان مظفرالدین شاه قاجار با یاری مردم و تجار فرهنگدوست بوشهری تأسیس گردید. این مدرسه بعد از دارالفنون و مدرسه رشدیه تبریز جزء اولین مدارس نوین آموزشی کشور محسوب میشود که مناطق جنوب و حوزه خلیجفارس را تحت پوشش قرار میداده است. این مدرسه با همت و تلاش برادران سعادت (شیخ محمد حسین و شیخ عبدالکریم) راهاندازی میشود.
شهرت این مدرسه در آن زمان به جایی میرسد که نشریات فارسی زبان داخلی و خارجی مانند حبلالمتین، اخبار و حوادث و فعالیتهای پژوهشی آن را منتشر میکردند. در این مدرسه دروس زبان انگلیسی، ریاضی، فیزیک، ادبیات فارسی و عربی، هنر و موسیقی، تأتر و نمایش، فلسفه و خوشنویسی از اهمیت ویژهای برخوردار بودند. امروز پس از 118سال سعادت به عنوان نماد فرهنگی ایرانزمین چون مرواریدی در صدف میدرخشد و همچنان به آموزش جوانان این مرز و بوم فعال است. به جرأت میتوان گفت سعادت تنها مدرسه فعال به جا مانده از آن دوره میباشد.
به پاس بزرگداشت این مدرسه، روز تأسیس را بنام روز بوشهر نامگذاری کردهاند. مدرسه مبارکه سعادت در تاریخ 1378/11/11 با شماره ثبت 2578 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
(مجموعه فرهنگی، تاریخی مدرسه مبارکه سعادت)